21:43
Засідання творчої групи вчителів ШВПМ

   Вже другий рік група вчителів, яка об’єднала у своєму складі  педагогів  Новобузької ЗОШ І-ІІІ ст. №10 (старшого вчителя 9 розряду Ткаченко Н.О, вчителя- методиста вищої категорії Кривобок Г.О., старшого вчителя вищої категорії Ляхової Т.Д.), Новобузької ЗОШ І-ІІст. №4 (старшого вчителя вищої категорії Рафальської А.В., вчителя вищої категорії Семененко І.В.,  старшого вчителя вищої категорії  Лавренчук О.М.)  і  Кам’янської  ЗОШ   І-ІІІст. (молодого вчителя  спеціаліста  Літвінової Є.В) працює над проблемним питанням «Розвиток логічного мислення, формування інтелектуальної культури  молодших школярів»

    16 листопада на базі Новобузької ЗОШ І-ІІІст. №10 відбулося засідання творчої групи вчителів  «Школи  вищої  педагогічної майстерності», керівником якої є Рафальська А.В., з теми «Розвиваючий компонент уроку». Учасники засідання відвідали сучасні уроки в 1,3 та 4 класах . Урокам передувала доповідь методиста райво  Лагодієнко О.М  «Урок як цілісний творчий процес»,   мультимедійна презентація Рафальської А.В. «Формування інтелектуально-творчих умінь молодших школярів»

   Класовод 1 класу Кривобок Г.О. провела урок з основ здоров’я на тему «Загартування. Процеси загартування»  з використанням мультимедійних технологій.  Вчитель показала, як вчить дітей мислити, здобувати та переробляти інформацію, аналізувати ситуацію, бути завжди зрозумілим у викладі своїх думок людям, які його оточують, 

   доводити свою власну точку зору і переконувати в її правильності, вміти вислухати партнера, порівняти висловлені ідеї, оцінити їх і вибрати раціональні. Цьому сприяли  робота в парах, групах, самостійна робота за аналогією, «мікрофон». На уроці було створено «ситуацію успіху». Діти були активними, бо відчували, що їх діяльність задовольняла потреби у визнанні і отримували від цього задоволення. 

 Класовод 4 класу Ляхова Т.Д. запросила на урок природознавства  з теми «Населення Землі. Збережемо природу Землі разом».

   На уроці впроваджувався компетентністний підхід , де учень уявляє, знає, розуміє, застосовує знання, виявляє ставлення та оцінює свою діяльність.  Доцільно застосовувалися прийоми та методи  дієвих інтерактивних методів: спілкування учнів,обмін думками, рольова участь кожного, що природно приводить школяра до нового.       

    Учасники засідання відвідали і позакласний захід в 4 класі з теми «Екологічна мандрівка. Земля -  наш спільний дім» .  Радість, посмішки, блиск в очах дітей показали бажання здобувати знання  і ділитися ними зі своїми однокласниками.

   Класовод 3 класу Ткаченко Н.О.  вже більше десяти років викладає  предмет «Логіка» в початкових класах. Цей предмет цікавий не  лише її вихованцям, а й їх батькам.  Часто можна побачити , як вчитель співпрацює з батьками вихованців.

   Ніна Олександрівна показувала свої уроки для  шкільних  методичних об’єднань вчителів початкових класів на районних семінарах та курсах перепідготовки вчителів молодших класів.

  При зустрічі з О.Я.Митником давала похвальну оцінку його підручникам та зошитам. Вчитель має власні розробки та надбання, якими ділиться з колегами району.

  Учасники зустрічі мали змогу подивитися урок логіки в 3 класі на тему «Узагальнення вивченого про поняття. Порівнянні та непорівнянні поняття. Задачі на вилучення».

  На уроці використала сучасні технології: «асоціативний кущ», карусель, робота в парі та групі.  Діти показали, що  чудово вміють  визначати види понять, залежність між ними, зображувати обсяги понять за допомогою кругів Ейлера.

   Весь урок -  це взаємодія вчителя та учня, процес розмірковування, взаєморозуміння та взаємодопомоги.

    За «круглим столом» пройшло обговорення уроків . Викладач   педколеджу Орел Т.В. дала методичний коментар до проведених уроків.

  Методист райво підвела підсумки високого професійного рівня уроків, які відповідають сучасним вимогам.  Олена Миколаївна подякувала педагогам  Новобузької ЗОШ І-ІІІст. №10  та Новобузької ЗОШ І-ІІст. №4 за підготовку та проведену роботу.

  Семененко І.В. підкреслила , що побачила на уроках не лише накопичення дітьми  інформації, а й розвиток їх мислення, вміння аналізувати ситуацію, планувати свої дії на кілька кроків вперед, адекватно оцінювати свої результати, самостійно добувати інформацію. Вона  поділилася загальним враженням від уроків.

  Вчителі творчої групи намітили завдання , які слід підготувати до наступного заняття. Вони ще будуть працювати над збиранням матеріалу, розробляти уроки, виховні години та позакласні заходи

 

Переглядів: 1046 | Додав: хімік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]